Dårlig søvn? 8 årsaker til søvnproblemer

Husk at det ikke er uvanlig å sove dårlig av og til. Men hvis du stadig opplever dårlig søvn kan det få konsekvenser og gå ut over helsen. Kjenner du deg igjen i noen av punktene nedenfor? 

Søvnproblemer kan gjøre at du våkner om natten, må sove på dagtid og kanskje føler du deg slått i svime tidlig om morgenen. 

Dårlig søvn kan etter hvert gå ut over arbeidsevnen og produktiviteten din. Du føler deg i dårligere humør og i verste fall har du fått livskvaliteten redusert.

Men noen små justeringer på dagtid kan gjøre at du sover bedre igjen. Her ser vi på åtte vanlige årsaker til dårlig søvn. 

Finn ut hvor mye søvn du trenger i vår søvnkalkulator her!

1. Unngå trening på kvelden

En rolig spasertur med hunden er vel og bra, men unngå aktiviteter som øker pulsen din for mye på kvelden. Kanskje kan du legge hardtreningen til et tidligere tidspunkt på dagen? Trening bidrar til å stimulere nervesystemet ditt, både kroppstemperatur og puls øker og det kan gjøre det vanskeligere å falle i søvn. Unngå derfor å trene to til tre timer før leggetid!

2. Alkohol før leggetid

Det kan være fristende å fylle opp vinglasset etter en lang dag. Og faktisk kan det gjøre at du sovner raskere. Men forskning viser at selv små mengder alkohol kan skape forstyrrelser i søvnsyklusen din. Det er primært REM-søvnen som blir forstyrret, fasen der du drømmer. Resultatet blir en urolig søvn og du våkner flere ganger i løpet av natten. 

Les også: Hvorfor REM-søvn er så viktig

Alkohol og søvn

3. Er soverommet for varmt?

Ifølge Helsedirektoratet bør ikke soveromstemperatur være noe varmere enn 14-18 grader. De øvrige oppholdsrommene bør for øvrig holde 20 grader. Hvis du syns det er for kaldt på soverommet, kan du bruke tykke sokker eller legge et varmeteppe under lakenet. 

Et kjølig rom gir bedre luft og bedre søvn, og i tillegg har det positiv innvirkning på stoffskiftet ditt. Det kan blant annet gjøre at du forbrenner flere kalorier.

Du kan også prøve å sove naken for optimalisere effekten!

4. Hodet er fullt

Har du hodet fullt av tanker når du legger deg?

Den vanligste årsaken til dårlig søvn og søvnløshet, er bekymringer og stress. Når vi legger oss og det er helt stille og ingenting som distraherer oss, er det lett å la tankene begynne å streife, ofte i negativ retning. 

Dette kan du løse på følgende måte:

  1. Skriv ned bekymringene dine før du legger deg. 
  2. Hvis du fortsatt ikke får sove, kan du like gjerne stå opp av sengen og gjøre noe annet. Men unngå mye belysning, da det hemmer melatonin. 

Les også: Den store melatoninguiden til god søvn

  1. Forsøk mindfulness og meditasjon. Du trenger hverken være ekspert på yoga eller sitte i timevis på en matte. Studier viser at mindfulness kan gi bedre søvnkvalitet

5. Koffein sent om kvelden

Visste du at koffein har en halveringstid på omtrent 5 timer? Koffein absorberes gjennom tarmen, og når et toppnivå etter om lag 30-45 minutter. Hvis du for eksempel drikker 40 mg koffein, vil du ha 20 mg koffein i kroppen etter fem timer. 

Derfor kan en kopp kaffe sent på ettermiddagen forstyrre søvnen din. 

En kopp kaffe inneholder for øvrig mellom 100 og 120 mg koffein. En halv liter Cola inneholder 47, 9 mg koffein. 

Prøv å holde deg under 400 mg koffein hver dag, og unngå kaffe etter klokken 17 eller minst syv timer før leggetid.

6. Å dele seng

Det kan være vanskelig å sove hvis du har en partner som snorker høylytt. Lydnivået til en som snorker kan være så høyt som 50 til 100 desibel. Det er like mye som lyden fra en drill!

Eller kanskje har du en Fido i sengen som beveger seg mye i løpet av natten?

Hvis partneren snorker kan dere vurdere å sove i separate rom – eller be partneren din om å sove på siden, ikke på ryggen. Du kan også forsøke ørepropper for å redusere desibelnivået. 

Det finnes også mobilapper med hvit støy som kan redusere lyden av snorking. 

7. For mye lys

Du har kanskje hørt om søvnhormonet melatonin? Det er dette hormonet som sørger for å gjøre deg trøtt om kvelden, men lys hemmer melatoninproduksjonen. Derfor bør du ikke utsette øynene for sterkt lys, hverken fra leselampen, TV-en eller vinduet før leggetid. 

Hvis vinduene slipper inn mye lys, kan du henge opp lystette blendingsgardiner.

Slå helst av alle lyskilder en time før du legger deg, eller prøv et melatonintilskudd som 8hours. 

Les også: Dette har hjulpet tusenvis av søvnløse

Du kan også løse problemet ved å bruke en sovemaske. Da kan du sove godt, også i fullt dagslys. Det finnes ulike typer sovemasker, finn en som er komfortabel og som er lett å justere.  

Dårlig søvn og søvnproblemer

PS: På dagtid bør du få minst 30 minutter med dagslys (10.000 lux) daglig, helst om morgenen. Dette er viktig for å skape god døgnrytme. 

8. Spis deg trøtt

Hva du spiser på kvelden har også innvirkning på søvnen din. Mye fett og proteiner før leggetid kan gjøre det vanskelige å sovne, siden fordøyelsen din da får mye å jobbe med. Men du bør heller ikke gå til sengs sulten, da faller blodsukkeret mye i løpet av natten.

Prøv gjerne et melatonintilskudd for å sove bedre. 8hours inneholder 1 mg melatonin, som bidrar til å redusere tiden det tar å sovne. Vitamin B6 bidrar dessuten til å redusere tretthet og utmattelse. Akkurat nå kan du prøve til halv pris!

8hours

Prøv 8hours til 50%

60 dager – kun 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.