8 nakne sannheter om å sove naken

For å få den aller beste søvnen bør du droppe flanellpysjen og legge deg splitter naken under dyna. Da vil du trolig sove mye bedre. 

På kalde vinterdager kan det være fristende å legge seg godt påkledd, spesielt hvis temperaturen er lav på soverommet. 

Men du vil oppnå bedre søvnkvalitet, bedre selvtillit og til og med stressnivået kan gå ned hvis du sover naken. Ikke minst blir det mer intimt hvis du sover sammen med en partner. 

Her er 8 fordeler med å droppe pysjen:

1) Du sovner raskere

Soveromsmiljøet er viktig for at vi skal sove godt, og optimal soveromstemperatur er 14-16 grader. Hvis du sover uten klær kan du redusere kroppstemperaturen og oppnå bedre søvnkvalitet. 

I motsatt fall: Blir du for varm under søvn, kan det forstyrre REM-syklusen din.

Lavere temperaturer fungerer som et biologisk signal på kroppen din for at du skal sove. Når du sover naken vil det øke sjansen for at du sovner raskere. 

Når kroppstemperaturen faller, kan du også bedre produsere søvnhormonet melatonin, som er viktig for å sove godt. Les mer om det nederst i saken. 

2) Høyere selvtillit 

Ifølge en studie kan det å sove naken bidra til å øke selvtillit og redusere komplekser. Det kan derfor være fordelaktig å tilbringe mer tid naken for å bedre selvbildet. 

Men siden det ikke alltid passer seg å være naken, kan du gjøre det til en vane å være naken når du legger deg. 

3) Mindre stress

Dårlig søvn er koblet til stress og høye kortisolnivåer. Når du sover med klær og blir varm om natten, har kortisolnivåene en tendens til å bli forhøyet, også etter at du har våknet. Det kan blant annet føre til uro og vektøkning. 

Derfor kan det være lurt å sove naken for å holde kroppstemperaturen nede, og for at kroppen bedre skal kunne regulere kortisolnivået. 

Les også: Søvnproblemer: Slik får du bedre søvn

4) Vekt og søvn

Flere studier viser at det er sammenheng mellom søvn og overvekt. Du bør derfor sikre deg en god natts søvn for å unngå de ekstra kiloene som følger med lite søvn. 

Les også: Har du prøvd å sove deg slankere?

Og når du sover naken bidrar du faktisk til å øke forbrenningen. Det viser en liten gjennomgang blant menn som sov i temperaturer på 19 grader.

5) Bra for vagina

Det kan være en fordel for damer å sove naken, siden stramt undertøy kan øke risikoen for soppinfeksjon. Mange gynekologer anbefaler faktisk damer å sove uten truse. 

Uavhengig av hvilken klær du velger på dagtid, så vil du gi kroppen et lite pusterom om natten når du sover uten klær. 

6) … og for sædkvaliteten

Også menn kan dra fordeler av å sove nakne. En studie blant 656 menn viser at det er sammenheng mellom trange undertøy og sædkvalitet. Menn som gikk i boksere hadde bedre sædkvalitet enn dem som gikk i trange truser. 

Det kan derfor være fordelaktig å droppe undertøyet når du skal sove. Da får testiklene den optimale temperaturen for å fungere godt. 

7) Nakent og intimt

Når du sover naken med partneren din frigjøres oksytocin, også kjent som kjærlighetshormonet, som er viktig for å skape samhold mellom deg og partneren din.

Kroppskontakt er med andre ord bra for helsa, og oksytocin gjør at du sover bedre. I tillegg til at det kan gi et bedre sexliv og føre til mindre stress når dere sover nakne sammen. 

8) Naken = mer melatonin

For optimal søvn bør du altså unngå å bli for varm når du sover. Hvis du sover med klær på og blir varm, vil kroppen redusere produksjonen av søvnhormonet melatonin, som er viktig for at vi skal sove godt. 

Du kan også få i deg melatonin naturlig via kosttilskudd som 8hours. Tyggetablettene inneholder 1 mg melatonin, som bidrar til å redusere tiden det tar å sovne. Vitamin B6 bidrar dessuten til å redusere tretthet og utmattelse. Akkurat nå kan du prøve til halv pris!

8hours

Prøv 8hours til 50%

60 dager – kun 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.