11 ting du trolig ikke visste om søvn

Vi bruker i snitt en tredjedel av livene våre på å sove. Zzz. Her er 11 snedige søvnfakta som kanskje vil få deg til å sperre opp øynene. Du visste kanskje ikke at sjiraffen knapt nok sover? Og hva er egentlig verdensrekorden i å holde seg våken?

1) Smalt søvnmønster

I snitt sover en sjiraff kun 30 minutter i døgnet – intet annet dyr sover mindre i hele dyreriket. Den korte søvnen skyldes ganske enkelt at sjiraffen må vokte seg for andre dyr som lurer faretruende i bakgrunnen. Sjiraffen sover kun noen få minutter om gangen, og krøller da gjerne halsen og hviler hodet mot ryggen. Den kan også sove stående. 

2) Sort hvitt-drømmer

Vi pleide ikke å drømme i farger, og det skal vi visstnok kunne takke farge-Tven for. Før den ble oppfunnet var det nemlig kun 15% av oss som kunne drømme i alle regnbuens farger. Resten måtte ta til takke med sort hvitt-drømmer. Etter farge-Tvens inntog, drømmer nå opp mot 75% av oss i ekte farger. 

3) Våken i 11 dager

For 17 år gamle Randy Gardner var det kanskje deprimerende å tenke på hvor mye liv som går bort til å sove. På et tidspunkt holdt han seg våken i 11 dager, nærmere bestemt i 264 timer og 12 minutter – ingen andre har noen gang holdt seg våken lengre enn Gardner. Verdensrekorden ble satt i 1964, og etter denne bragden sov han i 15 timer. 

4) Har du lurt på hvordan døve drømmer?

Det viser seg faktisk at de ofte bruker tegnspråk – også når de drømmer. I en studie fra 2017 ble man oppmerksom på en 71 år gammel mann som ikke bare hadde hørselshemming, men også problemer med REM-søvn. Mannen ble observert med bruk av tegnspråk når han sov, noe som gjorde det mulig å se hva han drømte om. 

5) Hvorfor ikke la skrittelleren gå også når du sover?

Tall fra Helsenorge.no viser at om lag 20-30% av oss har gått i søvne minst en gang i livet. Det er dessuten en myte at du ikke skal vekke folk som går i søvne. Det er flest unge som går i søvne, og de fleste går av seg denne søvnforstyrrelsen fra 15-årsalderen. 

Sjiraffen sover bare i 30 minutter per døgn


6) Sover ikke med partneren

1 av 4 amerikanere velger faktisk å sove i hver sin seng. De slipper da å høre på snorking eller våkne av at partneren kaver og tar opp dobbel sengeplass. Det kan høres lite romantisk ut, men de våkner kanskje uthvilt og kan pleie ekteskapet fra morgenen av.

7) Du klarer deg uten mat, men ikke uten søvn

Du kan gå en hel uke uten å spise, men hvis du ikke sover på en uke vil det begynne å ligne tortur. Søvnmangelen vil få alvorlige konsekvenser for den mentale og den fysiske helsen. Det kan kanskje ikke sammenlignes med å kutte av noens finger, men det kan faktisk være mye farligere. 

8) Hva er det med folk som dukker opp i drømme?

Du har kanskje sett dem før, men klarer ikke helt å huske akkurat hvem det var. Sannheten er at du på et eller annet tidspunkt har sett dem du drømmer om før. Enkelte mener at disse menneskene speiler noe i deg, en følelse eller et karaktertrekk.

9) Hvor fort sovner du?

Det er normalt å sovne i løpet av 10-15 minutter. Sovner du i løpet av de første 5 minuttene har du sannsynligvis stor mangel på søvn. Hvor mye søvn den enkelte behøver er individuelt, men de fleste vil trenge mellom 6-9 timers søvn. 

10) Rikinger sover godt.

I en rapport fra The Sleep Council, viste det seg at de som tjente mellom 700.000 og 900.000 hadde gode netter. Sannsynligvis har de færre økonomiske problemer som holder dem våken.

11) Melatonin-tilskudd kan hjelpe blinde

En av de største utfordringene for blinde er at de ikke kan se om det er natt eller dag. Dette kan indirekte påvirke den biologiske klokka, og kan føre til dårligere søvn. Melatonin kan regulere døgnrytmen, også for blinde, og dermed gjøre livet lettere.

Du drømmer kanskje om like lite søvn som sjiraffen. Med så lite som 30 minutters søvn, kunne du utnyttet dagen bedre. Den harde sannheten er likevel at vi mennesker behøver rundt 8 timer søvn. Hvis du har problemer med å sovne eller ikke sover lenge nok, kan du eventuelt forsøke et melatonin-tilskudd. 

Melatonin er et naturlig hormon som gir kroppen beskjed om at det er tid for å sove. Tilskudd som 8hours inneholder 1 mg melatonin og vil gjøre deg søvnig på kvelden. Kanskje verdt et forsøk, hvis du ikke har som mål å slå rekorden til Randy Gardner …

8hours

Prøv 8hours til 50%

60 dager – kun 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.

Kilder:

https://www.neat-nutrition.com/blogs/news/8-things-you-probably-didn-t-know-about-sleep