En guide til sovetabletter uten resept

En av tre nordmenn sliter med søvnen, og stadig flere velger også reseptfrie sovetabletter. Men hvordan skal du ta dem? Hva inneholder de? Hva skal du velge? 

Hvis du har vedvarende problemer med å sovne, kan det være fristende å ta sovepiller. For noen kan problemene være så omfattende og langvarige at de har behov for reseptbelagte og sterke sovetabletter, men for de aller fleste fungerer naturlige, reseptfrie løsninger like godt.

Tidligere fikk du ikke sovepiller uten resept. Dette endret seg fra 1. januar 2020, da melatonin endelig ble mulig å kjøpe uten at du måtte gå til legen. Melatonin er nøkkelen til å sette i gang helt naturlige søvnprosesser i kroppen:

Melatonin er et hormon som kroppen selv produserer, som regulerer søvn og døgnrytme. Det gir rett og slett kroppen beskjed om at det er mørkt og tid for å sovne. 

Hvilken sovetablett skal du velge?

Det finnes både reseptpliktige sovetabletter og sovetabletter uten resept. Du får to hovedtyper på resept:

  • Benzodiazepiner (apodorm, mogadon, sobril, flunipam, rohypnol).
  • Benzodiazepinliknende preparater ( imovane, zopiklon, stilnoct).

Disse brukes for kortvarig behandling av søvnvansker, for å dempe uro og angst, redusere muskelspenninger og kramper og i forbindelse med narkose. 

Det er imidlertid veldig mange som ikke ønsker eller trenger å bruke så kraftige sovemedisiner. For dem er et naturlig alternativ en mye bedre og sunnere løsning: 

  • Reseptfrie sovetabletter er i hovedsak kosttilskudd basert på melatonin.

Hva er melatonin?

Tall fra Reseptregisteret viser at om lag en halv million nordmenn bruker melatonin for å sove bedre. Ikke så rart, for melatonin er kroppens eget søvnhormon som bidrar til å styre søvnsyklusen din.

Melatonin kalles også “mørkets hormon”, ettersom utskillelsen starter når solen går ned og det blir mørkt. Melatonin-nivåene er på sitt høyeste midt på natten, rundt 3-4-tiden. På dagtid er nivåene knapt målbare da de er så lave. 

Melatonin-nivåene stiger om kvelden (gjør deg søvnig), og faller om morgenen (gjør deg mer våken). Kroppen produserer vanligvis nok melatonin for å styre denne syklusen selv, men når du får vanskeligheter med å sovne, vil du ha utbytte av melatonin i form av en sovetablett. 


Hvor mye melatonin trenger du?

I kosttilskudd som 8hours finner du 1 mg melatonin. Denne dosen vil for de aller fleste av oss være nok til å sovne, og sove godt hele natten igjennom. 

Når skal du ta melatonin-tabletter?

Du bør ta melatonin 1-2 timer før sengetid. Det kan være lurt å unngå å ta tabletten sent på kvelden eller om natten, da det kan gjøre deg søvnig morgenen etter. Sørg for at du får 7-8 timer søvn etter at du har tatt tabletten. 

Et godt tips er å ta melatonin til samme tid hver kveld for å opprettholde en god og sunn døgnrytme.

Er det farlig eller vanedannende?

Melatonin regnes for å være en ufarlig sovetablett. Du bør likevel ikke ta for mye av dette søvnhormonet, da det kan gi uheldige bivirkninger som kvalme. 

En stor fordel sammenlignet med andre sovepiller, er at melatonin IKKE er vanedannende.


Finnes det andre søvndyssende ingredienser? 

8hours er et kosttilskudd som inneholder melatonin. Ved å tilføre kroppen melatonin blir det enklere å sovne dypt og godt, og våkne frisk og opplagt i både kropp og sinn! 8hours inneholder også Vitamin B6 som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. I tillegg inneholder 8hours theanine og kamille.

Hvis du ikke sovnet av å lese denne guiden, bør du absolutt bestille din første dose 8hours i skjemaet under. Da sovner du ekstra godt!

8hours

Prøv 8hours til 50%

60 dager – kun 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.

Kilder:

https://helse-bergen.no/nasjonal-kompetansetjeneste-for-sovnsykdommer-sovno/medikamentell-behandling-av-sovnproblemer
https://sml.snl.no/benzodiazepiner
https://www.kognitiv.no/psykisk-helse/ulike-lidelser/sovnproblemer/ http://sleepeducation.org/news/2013/08/07/when-to-take-a-sleeping-pill-for-insomnia
https://www.piedmont.org/living-better/should-you-take-sleeping-pills