Hva hvis jeg ikke får sove?

Dårlig søvnkvalitet påvirker livet ditt. Her er 24 enkle tips som vil gjøre det langt lettere å våkne tidlig om morgenen – forhåpentligvis vil 8 timer søvn etter dette falle helt naturlig for deg. 

Årsaken til søvnproblemene dine kan være sammensatt. Vi kan alle ha problemer med å sove i blant, og lite søvn går ut over helsen både psykisk og fysisk. Men det finnes mange grep du kan gjøre for at du skal få bedre søvn.

Følg rådene under og gjør natten behagelig:

1) Bli ikke utålmodig om du ikke sover godt rett etter at du har lagt hodet på puta. Det er normalt at det kan ta inntil 20 minutter før du faktisk sovner.

2) “Hjelp – jeg får ikke sove!” – du våkner midt på natten og har angst for å ikke få sove igjen. Men husk at du brukte litt tid på å sovne da du la deg, vær tålmodig og forsøk å sovne igjen etter en oppvåkning på natten også. 

3) Hva skal man gjøre hvis man ikke får sove? Hvis du ikke klarer å sovne i løpet av de neste 30 minuttene kan du like gjerne stå opp. Gjør noe helt annet. Brett sammen klær, les en bok etc., men for all del – unngå lysende skjermer fra mobil og PC! 

Les også: En guide til sovetabletter uten resept

4) Gå tilbake til sengen. Slapp av i kroppen, fokuser på pusten og fortell deg selv at du er trøtt. 

5) Slå av alle lys og lyder hvis du ikke allerede har gjort det. Du kan også forsøke en sovemaske hvis du ikke har tette gardiner. 

6) Juster temperaturen. Det kan kanskje høres kaldt ut, men ifølge Folkehelseinstituttet er 14 grader ideell temperatur på soverommet. Kanskje verdt å prøve?

7) Synes du det er vanskelig å sovne hvis det er helt stille rundt deg? Da kan du forsøke med såkalt hvit støy. Hvit støy kan for eksempel være lyden av regn, en vifte etc. Disse lydene finner du gjerne lett tilgjengelig i apper og skal gjøre det lettere å sovne. 

8) Mange får ikke sove pga tanker. Forsøk så godt du kan å tenke positive tanker i stedet for å dra med deg bekymringer og stress i sengen. Det kan også hjelpe å skrive bekymringene ned før du legger deg. 


9) Du kan dessuten prøve å distrahere deg selv. Ikke fokuser på at du helst skulle ha sovet. Tenk i stedet på noe helt annet eller forsøk å tømme hodet helt for tanker. 

10) Vi har alle ulik toleranse for koffein. Unngå koffeinholdige drikker i timene før du skal legge deg. 

11) Du kan også prøve ut reseptfrie legemidler slik som for eksempel 8hours for å få en god og dyp søvn. Kosttilskudd som 8hours inneholder 1 mg melatonin, og er kroppens eget søvnhormon. 

Les også: Den store melatonin-guiden til god søvn!

12) Et godt tips kan være å roe ned kroppen noen timer før sengetid. Du kan for eksempel forsøke yoga eller andre avspenningsteknikker, eller drikke en varm kopp urtete. 

Studier viser at god søvnhygiene og gode vaner er viktig for dyp søvn. Her er det flere ting du kan gjøre selv. 

For hva gjør man når man ikke får sove?

13) Forsøk å etablere et godt søvnmønster. Legg deg til samme tid hver kveld, og stå opp til faste tider. Optimalt bør du sørge for 8 timer søvn hver natt. 

14) Hvis du behøver en liten powernap på dagtid, bør ikke denne være lengre enn 10-20 minutter.

15) Sørg for et godt soveromsmiljø. Ha det kaldt, mørkt og stille på soverommet. Sengen bør være tilpasset din kroppsbygning og vekt. Velg en pute som gir god komfort. 

16) Legg gjerne inn en treningsøkt daglig. Regelmessig fysisk aktivitet er bra for helsen og gjør det dessuten lettere å sovne på kvelden. 

17) Skru av lyden på mobilen og plasser den aller helst i et annet rom. Det vil gjøre det enklere å ikke stadig sjekke mobilen i løpet av natten. 

18) Unngå å spise store måltider rett før du skal legge deg. I tillegg til koffein, er det dessuten lurt å unngå mat som inneholder teobromin (kakao og sjokolade). 

19) Styr unna tobakk. 

20) Forsøk å unngå å drikke alkohol. Alkohol gjør gjerne at du sovner raskere, men bare i den første halvdelen av søvnen. Den andre halvdelen av søvnen vil bli kraftig forstyrret og totalt sett vil du får dårligere søvnkvalitet. 

21) Enkelte klarer ikke å sove med kjæresten. Gjelder dette deg? Det kan være at du er sensitiv til bevegelser og lyder. Hvis problemet er at kjæresten snorker, kan du forsøke med ørepropper. Men kanskje er problemet at du ligger i en fremmed seng, og da kan et lite tips være å ta med seg egen pute. 

Les også: Hvorfor er REM-søvn så viktig?

22) Sett på litt rolig musikk, gjør noen strekkøvelser eller les en bok. 

23) Hvis ingen av disse rådene hjelper, kan det være en ide å snakke med legen din. Da kan det være at du vil behøve medikamentell behandling.

24) Hvordan få sove hvis man ikke er trøtt? Et godt råd: Ikke legg deg før du er søvnig. Det kan kanskje være fristende å legge seg tidligere enn vanlig for å sove ekstra lenge. Problemet er at hvis du da ikke får sove, begynner kroppen å assosiere sengen med våkenhet i stedet for søvnighet. Da er det bedre å vente til du er trøtt. 

Hvis du synes det er vanskelig å sovne, kan melatonin-tilskuddet 8hours hjelpe deg: Ved å tilføre kroppen melatonin blir det enklere å sovne dypt og godt, og våkne frisk og opplagt i både kropp og sinn! 8hours inneholder også Vitamin B6 som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. I tillegg inneholder 8hours theanine og kamille.

8hours

Prøv 8hours til 50%

60 dager – kun 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.